Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/12938
Document type: Dissertação
Access type: Acesso Aberto
Title: Desempenho, qualidades de carcaça e de carne em suínos large white de linhagens distintas
Alternate title (s): Performance, carcass and pork quality of pigs from differents large white lineages
Author: Campos, Dúnia Ibrahim
First Advisor: Arantes, Vânia Maria
First coorientator: Antunes, Robson Carlos
First member of the Committee: Silva, Marcos
Second member of the Committee: Ribeiro, Paulo Roberto
Summary: Vinte e dois suínos machos castrados, alojados individualmente, foram utilizados para comparar duas diferentes linhagens genéticas (A e B) derivadas da raça Large White, submetidas a diferentes ferramentas da seleção genética, considerando: desempenho, morfometria intestinal, qualidade da carcaça e da carne suína. Em cada uma das duas linhagens, foram analisados: (1) Desempenho: peso, consumo total de ração, conversão alimentar, rendimento de carcaça, peso das vísceras e morfometria intestinal; (2) Qualidade de Carcaça: Capacidade de retenção de água, perda de água por gotejamento, cor, gordura intramuscular, morfometria das fibras musculares (músculos LD e SM), análise sensorial, e pesquisa da leptina (gene obese). Não houve diferença (p> 0,05) entre as linhagens estudadas, demonstrando que houve padronização na criação, e as diferentes ferramentas genéticas utilizadas não influenciaram o desempenho, a qualidade de carcaça e a qualidade de carne. A carne foi considerada de ótima qualidade pelo teste de aceitação dos consumidores.
Abstract: Twenty-two castrated male pigs individually housed were used to compare two different genetics lineages (A and B) derived from Large White breed, submitted to different tools of genetic selection, considering: growth performance, intestinal morphometry, carcass and pork quality. In each of the two lineages, they were analised for: (1) Performance: weight, total feed intake, feed efficiency, carcass yield, viscera weight and intestinal morphometry; (2) Carcass quality: Water holding capacity, drip loss, color, intramuscular fat, muscular fibers morphometry (LD and SM muscles), sensorial analysis, and leptin (obese) gen. There were no statistical difference (p>0.05) between studied lineages, showing standard of rearing conditions. Divergent tools in genetic selection didn t influence performance growth, carcass and pork quality. Pork form both lineage were considered of great quality by consumer s test.
Keywords: Desempenho
Qualidade de carne
Qualidade de carcaça
Suínos
Performance
Large white
Meat quality
Carcass quality
Pigs
Carne
Carne de porco - Qualidade
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA
Language: por
Country: BR
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Institution Acronym: UFU
Department: Ciências Agrárias
Program: Programa de Pós-graduação em Ciências Veterinárias
Quote: CAMPOS, Dúnia Ibrahim. Performance, carcass and pork quality of pigs from differents large white lineages. 2008. 121 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2008.
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/12938
Date of defense: 14-May-2008
Appears in Collections:DISSERTAÇÃO - Ciências Veterinárias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dunia.pdf5.49 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.