Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/33277
ORCID:  http://orcid.org/0000-0001-9389-7053
Document type: Trabalho de Conclusão de Curso
Access type: Acesso Aberto
Title: Consolidação do complexo agroindustrial da carne bovina no Brasil
Alternate title (s): Consolidation of the beef agroindustrial complex in Brazil
Author: Arruda, Bruno Alves
First Advisor: Jesus, Clésio Marcelino de
First member of the Committee: Faria, Carina Ubirajara de
Second member of the Committee: Silva, Filipe Prado Macedo da
Summary: A cadeia produtiva da carne bovina é considerada um complexo agroindustrial (CAI) que reúne práticas referentes a produção de insumos, às fazendas, aos frigoríficos abate-douros e à distribuição. Sua importância para a economia nacional pode ser apontada no fato de que que o Brasil se tornou ao longo da história um dos principais produtores e exportadores mundiais de carne bovina, situando-se na primeira posição do ranking de exportadores de carne bovina em 2020, com 2,2 milhões de toneladas exportadas de carne (TEC), representando 14,4% do segmento no mercado internacional. Além disso, o Brasil conta atualmente com o maior rebanho comercial do mundo, formado por um efetivo de aproximadamente 217 milhões de cabeças, representando sozinho 14,3% do rebanho mundial. Por isto, este trabalho por meio de uma revisão bibliográfica busca demonstrar a importância do Complexo de carne bovina para a economia nacional, tes-tando a hipótese de que a evolução do CAI de carnes bovinas ocorreu de forma intensa, trazendo consigo características expansionistas no que se refere ao volume de produção e exportação, se tornando uma atividade indispensável para a economia do agronegócio brasileiro.
Abstract: The beef production chain is considered an agro-industrial complex (AIC) brings prac-tices related to the production of inputs, farms, slaughterhouses and distribution. Its importance for the national economy can be seen in the fact that Brazil has become throughout history one of the main beef producers and exporters in the world, being the first in the ranking of bovine beef exporters in 2020, exporting 2.2 million tons of beef around the world, representing 14.4% of the segment in the international market. In ad-dition, Brazil currently has the largest commercial herd in the world, formed by approx-imately 217 million heads, representing 14.3% of the world herd. For this reason, this final paper, through a bibliographical review, seeks to demonstrate the importance of the Bovine Beef Complex for the national economy, testing the hypothesis that the evolu-tion of the bovine beef AIC occurred intensely, bringing with it expansionist characteris-tics in which refers to the volume of production and exportation, becoming an indispen-sable activity for the Brazilian agribusiness economy.
Keywords: Complexo agroindustrial
Bovinocultura de corte
Mercado interno e externo
Agroindustrial complex
Beef cattle
Domestic and foreign markets
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::GENETICA E MELHORAMENTO DOS ANIMAIS DOMESTICOS
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Quote: ARRUDA, Bruno Alves. Consolidação do complexo agroindustrial da carne bovina no Brasil. 2021. 48 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2021.
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/33277
Date of defense: 3-Nov-2021
Appears in Collections:TCC - Zootecnia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ConsolidaçãoDoComplexo.pdf801.36 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.