Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/32874
ORCID: | http://orcid.org/0000-0003-4120-8089 |
Document type: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Access type: | Acesso Aberto Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States |
Title: | Hortaliças minimamente processadas e suas tecnologias |
Alternate title (s): | Minimally processed vegetables and their technologies |
Author: | Silva, Luá Carolina Carvalho da |
First Advisor: | Souza, Rodrigo Aparecido Moraes de |
First coorientator: | Lima, Marieli de |
First member of the Committee: | Guidi, Letícia Rocha |
Second member of the Committee: | Zotarelli, Marta Fernanda |
Summary: | Com o passar dos anos e as rotinas corridas, cada vez mais a sociedade tem buscado praticidade e saúde no momento do preparo das refeições. Assim, vem crescendo a necessidade de se ter alimentos nutritivos e práticos, com o intuito de prevenir a ocorrência de doenças. Nesse contexto, surgiram os minimamente processados. Uma vez que o tempo para preparo e consumo dos alimentos tem ficado cada vez mais restrito, inúmeras tecnologias vêm surgindo, desde processos de higienização, conservação e transporte, até embalagens que informam os dados do local e a data de colheita, tudo isso com o intuito de garantir a chegada de um alimento de qualidade à mesa do consumidor. Logo, o objetivo deste trabalho foi mostrar quais são as exigências definidas pela Legislação Brasileira, apontar de que maneira são implementadas as Boas Práticas Agrícolas (BPA), as Boas Práticas de Manipulação (BPM) e os Procedimentos Operacionais Padronizados (POP), além de relatar as soluções propostas pela literatura para embalagens e tecnologias emergentes em hortaliças minimamente processadas. Sendo assim, foi possível notar que algumas das tecnologias abordadas ainda estão em teste, pois possuem grande potencial de aplicação a fim de reduzir o desperdício e aumentar a vida útil do produto final. |
Abstract: | Over the years and busy routines, society has increasingly sought practicality and health when preparing meals. Thus, there is a growing need for nutritious and practical foods in order to prevent the occurrence of diseases. In this context, minimally processed products emerged. Since the time for preparing and consuming food has become increasingly restricted, numerous technologies have emerged, from hygiene, conservation and transportation processes, to packaging that inform the data of the place and the date of harvest, all with the order to ensure that quality food arrives at the consumer's table. Therefore, the objective of this work was to show the requirements defined by the Brazilian Legislation, to point out how Good Agricultural Practices (BPA), Good Handling Practices (BPM) and Standardized Operational Procedures (POP) are implemented, in addition to report the solutions proposed by the literature for packaging and emerging technologies in minimally processed vegetables. Thus, it was possible to notice that some of the technologies covered are still being tested, as they have great potential for application in order to reduce waste and increase the useful life of the final product. |
Keywords: | Hortaliças Minimamente Vegetables Minimally Processadas Tecnologias Processed Technologies Embalagem Vida útil Packaging Shelflife |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::MATEMATICA |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Quote: | SILVA, Luá Carolina Carvalho da. Hortaliças minimamente processadas e suas tecnologias. 2021. 57 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) – Universidade Federal de Uberlândia, Patos de Minas, 2021. |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/32874 |
Date of defense: | 3-May-2021 |
Appears in Collections: | TCC - Engenharia de Alimentos (Patos de Minas) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
HortaliçasMinimamenteProcessadas.pdf | 854.67 kB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License