Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/23808
Document type: Trabalho de Conclusão de Curso
Access type: Acesso Aberto
Title: Fatores de escolha, permanência e desistência no curso de contabilidade
Alternate title (s): Factors of choice, permanence and withdrawal in accounting sciences program
Author: Marques, Ana Gabriela Vieira
First Advisor: Silva, Ícaro Sena
Summary: A evasão é um dos maiores problemas que atinge as universidades brasileiras. Sendo assim, este trabalho busca analisar os fatores de escolha, desistência e permanência dos graduandos do curso de Ciências Contábeis da Universidade Federal de Uberlândia (UFU), visando dar luz ao tema e propor melhorias que diminuam a evasão no curso. Foi realizada uma pesquisa com 167 estudantes de diferentes períodos do curso de Ciências Contábeis da UFU para encontrar respostas que atendessem ao objetivo deste trabalho. Os principais fatores de escolha do curso apontados pelos alunos são as oportunidades no mercado de trabalho (55,6%), influência de outras pessoas (19,1%) e a vocação para a carreira (12,4%). Os alunos apresentam alto índice de motivação extrínseca. +. Ao mesmo tempo, 34,6% desses alunos que pensaram em desistir do curso permaneceram na graduação de Ciências Contábeis por faltar pouco tempo para a obtenção do diploma, enquanto que 29,6% permaneceram por vislumbrarem uma perspectiva positiva no mercado de trabalho e outros 29,6% pela influência de amigos e familiares. Os resultados podem ajudar, juntamente com outras pesquisas a serem realizadas, a adoção de novas políticas e ações que podem ser implementadas para reduzir a evasão escolar.
Abstract: The evasion is one of the biggest problems that reach the Brazilian universities. Therefore, this paper seeks to analyze the factors of choice, withdrawal and permanence of the undergraduate students of the Accounting Sciences program of the Federal University of Uberlandia (UFU), aiming to give light to the theme and propose improvements that evasion in the program. A survey was conducted with 167 students from different periods of the Accounting Sciences program at UFU to find answers that met the objective of this work. The main factors of student choice are the opportunities in the job market (55.6%), influence of other people (19.1%) and vocation for the career (12.4%). The students present a high extrinsic motivation index. Of the total number of the interviewed, 76 students said they had already thought about leaving the program and presented low motivation and satisfaction with the program, of which 32.4% did for lack of perspective with the profession, 19.7% because of the difficulty in the program's course, 22.5% due to difficulties to reconcile schedules and 12.7% due to lack of vocation for the career. At the same time, 34.6% of those students who thought about drop the program remained in the undergraduate degree in Accounting Sciences due to the proximity to obtain the diploma, while 29.6% remained for a positive perspective in the job market and others 29.6% by the influence of friends and family. The results can help, along with other research to be undertaken, the adoption of new policies and actions that can be implemented to reduce school dropout.
Keywords: Evasão
Evasion
Ciências Contábeis
Accouting Sciences
Permanência
Permanence
Motivação
Motivation
UFU
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::CIENCIAS CONTABEIS
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Quote: MARQUES, Ana Gabriela Vieira. Fatores de escolha e permanência no curso de Contabilidade. 2018. 17 f. Trabalho de conclusão de curso (Graduação em Ciências Contábeis), Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2018.
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/23808
Date of defense: 5-Nov-2018
Appears in Collections:TCC - Ciências Contábeis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FatoresEscolhaPermanência.pdfTCC843.31 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.