Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/23428
Document type: | Tese |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Termopotássio na cultura da cana-de-açúcar |
Alternate title (s): | Evaluation of thermopotasis in the culture of sugar cane |
Author: | Assis, Rafael Tadeu de |
First Advisor: | Korndorfer, Gaspar Henrique |
First member of the Committee: | Ramos, Lucelia Alves |
Second member of the Committee: | Silva, Adriane de Andrade |
Third member of the Committee: | Duarte, Ivaniele Nahas |
Fourth member of the Committee: | Lucas, Fabio Teixeira |
Summary: | A cultura da cana-de-açúcar é altamente exigente em potássio, um nutriente que precisa ser largamente importado. Outras fontes alternativas de potássio podem supri-lo, mas seus resultados na cana-de-açúcar ainda são pouco estudados. Assim, o objetivo deste estudo foi avaliar atributos tecnológicos da cana, produtividade, atributos químicos foliares e do solo na cana planta, pela aplicação do termopotássio no sulco de plantio da cana-deaçúcar. Esse experimento de campo foi conduzido em três áreas comerciais de produção de cana-de-açúcar nos estados de Goiás e São Paulo. As avaliações de solo e planta ocorrerão cerca de oito meses após a instalação dos experimentos. As variáveis que apresentaram diferenças significativas (p < 0,05) nas usinas estudadas apresentaram resultados favoráveis ao cultivo da cana-de-açúcar com a aplicação de termopotássio TK47. A aplicação de doses menores de K2O como termopotássio apresentou resultados similares ou superiores a 400 kg ha-1 de K2O aplicado como KCl. A aplicação do termopotássio TK47 é uma excelente alternativa para o fornecimento de K e outros nutrientes (Ca, Mg, Si) para a cana-planta. |
Abstract: | The sugarcane crop is highly demanding in potassium, a nutrient that needs to be largely imported. Other alternative sources of potassium can deliver it, but their results in sugar cane are still little studied. Thus, the objective of this study was to evaluate technological attributes of sugarcane, productivity, chemical attributes of the leaf and soil by the application of thermopotassium in the furrow at the sugarcane planting. This field experiment was carried out in three commercial areas of sugarcane production in the states of Goiás and São Paulo. Evaluations of soil and plant occurred approximately eight months after the installation of the experiments. The variables that showed significant differences (p < 0.05) in the plants studied showed favorable results to the cultivation of sugarcane with the application of TK47 thermopotassium. The application of lower doses of K2O as thermopotassium presented results similar or superior to 400 kg ha-1 of K2O applied as KCl. The application of TK47 thermopotassium is an excellent alternative for the supply of K and other nutrients (Ca, Mg, Si) for sugarcane in the first year of crop production. |
Keywords: | Potássio Saccharum officinarum L. Agronomia Cana-de-açucar - Adubação Potássio na agricultura Adubação Atributos tecnológicos Potassium Fertilizing Technological attributes |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Program: | Programa de Pós-graduação em Agronomia |
Quote: | ASSIS, Rafael Tadeu de. Avaliação de termopotássio na cultura da cana-de-açúcar. 2018. 91 f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia 2018. DOI http://dx.doi.org/10.14393/ufu.te.2018.472. |
Document identifier: | http://dx.doi.org/10.14393/ufu.te.2018.472 |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/23428 |
Date of defense: | 24-Mar-2018 |
Appears in Collections: | TESE - Agronomia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TermopotássioCulturaCana.pdf | 3.14 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.