Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/23428
Document type: Tese
Access type: Acesso Aberto
Title: Termopotássio na cultura da cana-de-açúcar
Alternate title (s): Evaluation of thermopotasis in the culture of sugar cane
Author: Assis, Rafael Tadeu de
First Advisor: Korndorfer, Gaspar Henrique
First member of the Committee: Ramos, Lucelia Alves
Second member of the Committee: Silva, Adriane de Andrade
Third member of the Committee: Duarte, Ivaniele Nahas
Fourth member of the Committee: Lucas, Fabio Teixeira
Summary: A cultura da cana-de-açúcar é altamente exigente em potássio, um nutriente que precisa ser largamente importado. Outras fontes alternativas de potássio podem supri-lo, mas seus resultados na cana-de-açúcar ainda são pouco estudados. Assim, o objetivo deste estudo foi avaliar atributos tecnológicos da cana, produtividade, atributos químicos foliares e do solo na cana planta, pela aplicação do termopotássio no sulco de plantio da cana-deaçúcar. Esse experimento de campo foi conduzido em três áreas comerciais de produção de cana-de-açúcar nos estados de Goiás e São Paulo. As avaliações de solo e planta ocorrerão cerca de oito meses após a instalação dos experimentos. As variáveis que apresentaram diferenças significativas (p < 0,05) nas usinas estudadas apresentaram resultados favoráveis ao cultivo da cana-de-açúcar com a aplicação de termopotássio TK47. A aplicação de doses menores de K2O como termopotássio apresentou resultados similares ou superiores a 400 kg ha-1 de K2O aplicado como KCl. A aplicação do termopotássio TK47 é uma excelente alternativa para o fornecimento de K e outros nutrientes (Ca, Mg, Si) para a cana-planta.
Abstract: The sugarcane crop is highly demanding in potassium, a nutrient that needs to be largely imported. Other alternative sources of potassium can deliver it, but their results in sugar cane are still little studied. Thus, the objective of this study was to evaluate technological attributes of sugarcane, productivity, chemical attributes of the leaf and soil by the application of thermopotassium in the furrow at the sugarcane planting. This field experiment was carried out in three commercial areas of sugarcane production in the states of Goiás and São Paulo. Evaluations of soil and plant occurred approximately eight months after the installation of the experiments. The variables that showed significant differences (p < 0.05) in the plants studied showed favorable results to the cultivation of sugarcane with the application of TK47 thermopotassium. The application of lower doses of K2O as thermopotassium presented results similar or superior to 400 kg ha-1 of K2O applied as KCl. The application of TK47 thermopotassium is an excellent alternative for the supply of K and other nutrients (Ca, Mg, Si) for sugarcane in the first year of crop production.
Keywords: Potássio
Saccharum officinarum L.
Agronomia
Cana-de-açucar - Adubação
Potássio na agricultura
Adubação
Atributos tecnológicos
Potassium
Fertilizing
Technological attributes
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Program: Programa de Pós-graduação em Agronomia
Quote: ASSIS, Rafael Tadeu de. Avaliação de termopotássio na cultura da cana-de-açúcar. 2018. 91 f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia 2018. DOI http://dx.doi.org/10.14393/ufu.te.2018.472.
Document identifier: http://dx.doi.org/10.14393/ufu.te.2018.472
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/23428
Date of defense: 24-Mar-2018
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