Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/44651
Document type: | Dissertação |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Nanopartículas no controle de mancha bacteriana (Xanthomonas campestris pv. vitians) na cultura da alface |
Alternate title (s): | Nanoparticles in the control of bacterial spot (Xanthomonas campestris pv. vitians) in lettuce crops |
Author: | Freitas, Natalia Martins |
First Advisor: | Tebaldi, Nilvanira Donizete |
First member of the Committee: | Silva, Flávia Andrea Nery |
Second member of the Committee: | Nakasone, Alessandra Keiko |
Summary: | A mancha bacteriana da alface, causada por Xanthomonas campestris pv. vitians, pode resultar em perdas significativas para a cultura. O uso de nanopartículas oferece uma nova abordagem para o controle da doença. Este trabalho teve como objetivo investigar a utilização de nanopartículas no controle da mancha bacteriana e no tratamento de sementes de alface. A toxicidade das nanopartículas foi avaliada por meio da determinação da inibição do crescimento bacteriano in vitro. As sementes de alface foram inoculadas com a bactéria e tratadas com nanopartículas de CuO, NiO, ZnO:1Ag e ZnOCl:5Ag. Foi avaliada a detecção da bactéria nas sementes, bem como a germinação e emergência das plântulas. Para o controle da mancha bacteriana, as nanopartículas de CuO, NiO, ZnO:1Ag e ZnOCl:5Ag foram pulverizadas em plantas de alface, em aplicação preventiva e curativa. Na aplicação preventiva, CuO, NiO, ZnO:1Ag, ZnOCl:5Ag, água e Kocide foram pulverizados, e 3 dias após, as plantas foram inoculadas com suspensão bacteriana (108 UFC/mL). Na aplicação curativa, as plantas foram inoculadas com a bactéria e, 3 dias depois, pulverizadas com as nanopartículas. A severidade da doença foi avaliada e a área abaixo da curva de progresso da doença foi calculada. Dezessete nanopartículas inibiram o crescimento bacteriano in vitro. No entanto, as nanopartículas não reduziram a presença da bactéria nas sementes, e NiO reduziu a germinação das sementes e a emergência das plântulas. A aplicação preventiva das nanopartículas CuO, NiO, ZnO:1Ag e ZnOCl:5Ag reduziu a severidade da mancha bacteriana da alface. As nanopartículas CuO, NiO, ZnO:1Ag e ZnOCl:5Ag são uma alternativa promissora para o manejo da mancha bacteriana na alface. |
Abstract: | Bacterial spot of lettuce caused by Xanthomonas campestris pv. vitians can result in significant losses for the crop. The use of nanoparticles offers a new approach to controlling the disease. This study aimed to investigate the use of nanoparticles in the control of bacterial spot and in the treatment of lettuce seeds. The toxicity of the nanoparticles was assessed by determining the inhibition of bacterial growth in vitro. Lettuce seeds were inoculated with the bacteria and treated with CuO, NiO, ZnO:1Ag and ZnOCl:5Ag nanoparticles, and the detection of the bacteria in the seeds, germination and emergence of the seedlings were evaluated. To control bacterial spot, CuO, NiO, ZnO:1Ag and ZnOCl:5Ag nanoparticles were sprayed on lettuce plants as preventive and curative application. In the preventive application, CuO, NiO, ZnO:1Ag, ZnOCl:5Ag, water and Kocide were sprayed, and 3 days later, the plants were inoculated with a bacterial suspension (108 CFU/mL). In the curative application, the plants were inoculated with the bacteria and, 3 days later, sprayed with the nanoparticles. Disease severity was assessed and the area under the disease progress curve was calculated. Seventeen nanoparticles inhibited bacterial growth in vitro. However, the nanoparticles did not reduce the presence of the bacteria in the seeds, and NiO reduced seed germination and seedling emergence. The preventive application of the nanoparticles CuO, NiO, ZnO:1Ag and ZnOCl:5Ag reduced the severity of bacterial spot on lettuce. The nanoparticles CuO, NiO, ZnO:1Ag and ZnOCl:5Ag are alternatives for the management of bacterial spot on lettuce. |
Keywords: | Bactéria Detecção Emergência Germinação Lactuca sativa Sementes Bacteria Detection Emergence Germination Lactuca sativa Seeds Nanopartículas Nanoparticles |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLO::MICROBIOLOGIA E BIOQUIMICA DO SOLO |
Subject: | Agronomia Pragas agrícolas - Controle Alface Horticultura Nanopartículas |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Program: | Programa de Pós-graduação em Agronomia |
Quote: | FREITAS, Natalia Martins. Nanopartículas no controle da mancha bacteriana (Xanthomonas campestris pv. vitians) na cultura da alface. 2024. 62 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2024. DOI http://doi.org/10.14393/ufu.di.2024.5218. |
Document identifier: | http://doi.org/10.14393/ufu.di.2024.5218 Inclui bibliografia. |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/44651 |
Date of defense: | 26-Sep-2024 |
Sustainable Development Goals SDGs: | ODS::ODS 15. Vida terrestre - Proteger, recuperar e promover o uso sustentável dos ecossistemas terrestres, gerir de forma sustentável as florestas, combater a desertificação, deter e reverter a degradação da Terra e deter a perda da biodiversidade. |
Appears in Collections: | DISSERTAÇÃO - Agronomia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
NANOPARTÍCULASCONTROLEMANCHA.pdf | Dissertação | 868.41 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.