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https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/34748
ORCID: | http://orcid.org/0000-0001-7938-8885 |
Document type: | Dissertação |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Transformação bioquímica da ureia em Latossolos do bioma Cerrado |
Alternate title (s): | Biochemical transformation of urea in Latosols of the Cerrado biome |
Author: | Diniz, Mateus Henrique dos Santos Diniz |
First Advisor: | Ferreira, Adão de Siqueira |
First member of the Committee: | Caramori, Samantha Salomão |
Second member of the Committee: | Santos, Wedisson Oliveira |
Third member of the Committee: | Batista, Araína Hulmann |
Summary: | Quantidades de nitrogênio (N) contido no fertilizante ureia (CO(NH2)2) são cedidas para a atmosfera por volatilização de amônia (NH3), resultando em consequências na produção. O objetivo deste estudo foi determinar a sensibilização da volatilização do N presente na NH3 e a dinâmica da bioquímica da hidrólise da CO(NH2)2 causada pela enzima urease diante de diferentes temperaturas, concentrações de ureia e tipos de solo. A relevância do trabalho reside no fato de que o entendimento de tal processo auxilia na compreensão dos prejuízos trazidos ao plantio pela volatilização de N em face das relevantes perdas de amônia graças à referida hidrólise, volatilização essa que é mais intensa em condições ambientais quentes e úmidas e que acarreta perda de eficiência da CO(NH2)2 aplicada, bem como da assimilação de N pelo solo, o que gera maiores custos de plantio. Um estudo laboratorial foi elaborado para apontar as perdas de N presentes na CO(NH2)2 e a atividade da urease em duas texturas de solos tropicais: Franco argiloso arenosa e Franco arenoso (Latosols). As amostras foram incubadas em quatro temperaturas: 20, 25, 30 e 35 °C. Em cada uma dessas temperaturas foram feitos testes com diferentes quantidades de CO(NH2)2 em pó incorporadas ao volume do solo: 0; 2,5 e 5,0 mg/g. A depender da análise realizada, o tempo de incubação das amostras foi de seis ou dez dias. Durante o período de incubação foram realizadas as medições da atividade enzimática, da determinação do amônio (NH4), do pH e da volatilização de (NH3) . Os valores encontrados mostram que as maiores doses do adubo apresentam maiores resultados em ambos os tipos de solos analisados. A atividade da urease foi maior a 25 °C. Entre 30 °C e 35 °C houve maior disponibilidade de NH4 juntamente com as maiores perdas por volatilização em curto espaço de tempo. Já o pH apresentou alteração constante diante da variação de temperatura e da presença do fertilizante, tendo o pH a 35 °C se tornado levemente destacado somente no solo de textura arenosa. O pico máximo de volatilização da NH3 antecedeu o ponto superior enzimático, o que é explicado pela interação desse gás com os constituintes do solo reagindo com o ambiente ácido e com a microbiota, estimulando a atividade da urease e a concentração de NH4 restando a parcela perdida do fertilizante na forma de NH3. |
Abstract: | When the fertilizer urea (CO(NH2)2) is applied in the soil there are amounts of nitrogen (N) contained in this fertilizer that are released into the atmosphere by ammonia (NH3) volatilization, which results in production consequences. The objective of this study was to determine the sensitization of the volatilization of N present in NH3 and the dynamics of the biochemistry of urea hydrolysis caused by the urease enzyme under different temperatures, fertilizer concentrations and soil types. The relevance of this academic work lies in the fact that knowing this process helps in understanding the damage brought to the plantation by N volatilization due to relevant losses of NH3 led by such hydrolysis. This volatilization is more intense in hot and humid environmental conditions which leads to some loss of efficiency of the CO(NH2)2 applied as well as N assimilation by the soil which generates higher planting costs. A laboratory study was conducted to point out the losses of N in NH3 and the urease activity in two tropical soil textures: Franco argiloso arenosa and Franco arenoso (Latosols). The samples were incubated at four temperatures: 20, 25, 30 and 35 °C. At each of these temperatures, tests were performed with different amounts of CO(NH2)2 powder incorporated to the soil volume: 0; 2.5 and 5.0 mg/g. Depending on the analysis performed, the time of incubation of the samples was six or ten days. During the incubation period, enzyme activity, ammonium (NH4) determination, pH, and NH3 volatilization were measured. The values found show that higher doses of CO(NH2)2 present higher results in both types of soils analyzed. The urease activity was higher at 25 °C. Between 30 °C and 35°C there was a greater availability of NH4 together with the greatest losses by volatilization in a short period of time. The pH, on the other hand, showed a constant alteration during the temperature variation and the presence of the fertilizer, with the pH at 35 °C becoming slightly outstanding only in the Franco arenoso texture soil. The maximum peak of NH3 volatilization preceded the enzymatic upper point, which is explained by the interaction of this gas with the soil constituents reacting with the acidic environment and with the soil microbiota, boosting the urease activity and the NH4 concentration, leaving the portion of the fertilizer lost in the form of NH3. |
Keywords: | Latossolos do Cerrado Fertilizante nitrogenado Urease Volatilização do nitrogênio Brazilian latosols Nitrogen fertilizer Urease Nitrogen volatilization |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLO |
Subject: | Agronomia Latossolos - Cerrado Adubos e fertilizantes Ureia como fertilizante Solos - Bioquímica |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Program: | Programa de Pós-graduação em Agronomia |
Quote: | DINIZ, Mateus Henrique dos Santos. Transformação bioquímica da ureia em Latossolos do bioma Cerrrado. 2022. 191 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2022. DOI http://doi.org/10.14393/ufu.di.2022.160. |
Document identifier: | http://doi.org/10.14393/ufu.di.2022.160 |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/34748 |
Date of defense: | 3-Mar-2022 |
Appears in Collections: | DISSERTAÇÃO - Agronomia |
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