Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/22684
Document type: Tese
Access type: Acesso Aberto
Title: Agrupamento de Fabaceae quanto à composição química e classificação de plântulas de espécies florestais
Alternate title (s): Fabaceae grouping on chemical composition and classification of seeds of forest species
Author: Sá Júnior, Adílio de
First Advisor: Santana, Denise Garcia de
First member of the Committee: Santos, Carlos Machado dos
Second member of the Committee: Machado, Carla Gomes
Third member of the Committee: Kikuti, Ana Lúcia Pereira
Fourth member of the Committee: Silva, Adriane de Andrade
Summary: O conhecimento da fisiologia e morfologia dos tecidos de Fabaceae, assim como classificações das sementes quanto à predominância dos compostos, permite inferir quais espécies podem apresentar dificuldades em germinar. Desta forma, com objetivo de demostrar a distribuição de reservas foram testadas 21 espécies quanto à presença ou ausência de amido, lipídios, lignina, pectina, compostos fenólicos e proteínas. As análises centesimais foram avaliadas pelo agrupamento e pela estimativa de medida pela distância euclidiana (UPGMA- Unweighted Pair-Group Methodusing Arithmetic Avarages), pelos Componentes Principais (PCA) e Tocher. Destaca-se o embrião de Acacia pollyphyla que apresentou todos os compostos exceto compostos fenólicos. Este composto esteve ausente nos cotilédones de Acassia polyphylla e Apuleia leicoarpa. Já o amido ficou restrito aos cotilédones. Para lipídios, constatamos presença nos cotilédones havendo variação entre as espécies. Para proteínas, constatamos a presença massiva nos cotilédones, exceto para Mimosa scabrella, Pterogyne nitens e Senna multijuga. O mesmo comportamento foi visto para os lipídios, sendo negativos somente para Schyzolobium parahyba. Comparando os agrupamentos conclui-se que os resultados centesimais indicaram a formação de cinco grupos para proteínas e extrato etéreo e seis para carboidratos. Proteínas, compostos fenólicos, lipídios e pectinas prevaleceram nos cotilédones das sementes.
Abstract: The knowledge of the physiology and morphology of Fabaceae tissues, as well as seed classifications regarding the predominance of the compounds, allows us to infer which species may present difficulties in germinating. In order to demonstrate the distribution of reserves, 21 species were tested for the presence or absence of starch, lipids, lignin, pectin, phenolic compounds and proteins. The centesimal analyzes were evaluated by grouping by the Euclidean Distance Method (UPGMA), Principal Components (PCA) and Tocher. It stands out the Acacia embryo pollyphyla that presented all the compounds except phenolic compounds. This compound was absent in the cotyledons of Acassia polyphylla and Apuleia leicoarpa. The starch was restricted to the cotyledons. For lipids, we found presence in cotyledons with variation among species. For proteins, we found a massive presence in the cotyledons, except for Mimosa scabrella, Pterogyne nitens, Senna multijuga. The same behavior was observed for the lipids, being negative only for Schyzolobium parahyba. Comparing the clusters it was concluded that the centesimal results indicated the formation of five groups for proteins and ethereal extract and six for carbohydrates. Proteins, phenolic compounds, lipids, and pectins prevailed in seed cotyledons.
Keywords: Sementes florestais
Proteínas
Lipídios
Carboidratos
Classificação de tecidos de reserva
Forest seeds
Proteins
Lipids
Carbohydrates
Classification of reserve tissues
Agronomia
Sementes
Tecidos vegetais
Leguminosa
Fabaceae
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA::PRODUCAO E BENEFICIAMENTO DE SEMENTES
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Program: Programa de Pós-graduação em Agronomia
Quote: SÁ JUNIOR, Adílio de.Agrupamento de fabaceae quanto à composição química e classificação de plântulas de espécies florestais. 2018. 63 f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2018. DOI http://dx.doi.org/10.14393/ufu.te.2018.906.
Document identifier: http://dx.doi.org/10.14393/ufu.te.2018.906
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/22684
Date of defense: 29-Mar-2018
Appears in Collections:TESE - Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AgrupamentoFabaceaeComposicao.pdf2.73 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.