Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/20794
Document type: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Multiplica: um serviço colaborativo para refeições veganas em Uberlândia-MG. |
Alternate title (s): | Multiplica: a collaborative service for vegan meals in the city of Uberlândia-MG. |
Author: | Desidério, Ana Carolina Rocha |
First Advisor: | Pereira, Juliano Aparecido |
First member of the Committee: | Nunes, Viviane dos Guimarães Alvim |
Second member of the Committee: | Mendonça, Rafaela Nunes |
Third member of the Committee: | Lemos, Sabrina Maia |
Summary: | O presente trabalho tem como objetivo analisar o atual quadro brasileiro de ascendência do mercado de alimentos vegetarianos e inseri-lo no igual contexto em que se encontra esse mercado na cidade de Uberlândia-MG. Assim, pretende-se criar um elo entre a demanda alimentar dos habitantes da cidade e a possibilidade de conectá-los através de uma plataforma virtual colaborativa chamada Multiplica. Para isso, será realizada uma revisão bibliográfica dos trabalhos existentes à respeito do veganismo e das suas relações com o meio ambiente, alimentação vegetariana, economia colaborativa (ou economia compartilhada) e do Design de Serviços como instrumento de resposta às inovações sociais. Por fim, será proposto um serviço de economia colaborativa específico para os habitantes da cidade que se interessam pela alimentação vegana e que podem se interessar em compartilhá-la com outras pessoas deste grupo. |
Abstract: | The objective of this work is to analyze the current brazilian picture of the ascendancy of the vegetarian food market and insert it in the same context in which this market takes place in the city of Uberlândia-MG. Thus, it is intended to create a link between the food demand of the inhabitants of the city and the possibility of connecting them with one another through a collaborative virtual platform called Multiplica. For this to be done, it will be carried out a bibliographical review on the existing studies on veganism and its relationships with the environment, vegetarian diet, collaborative economy (or shared economy) and Service Design as an instrument to respond to social innovations. Finally, a specific service based on the collaborative economy will be proposed for city dwellers who are interested in vegan food and who may be interested in sharing it with others from this same group. |
Keywords: | Veganismo Design de Serviços Economia Colaborativa Veganism Collaborative Economy Service Design |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::OUTROS |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Quote: | DESIDÉRIO, Ana Carolina Rocha. Multiplica: um serviço colaborativo para refeições veganas em Uberlândia-MG. 2017. 69 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Design) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2017. |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/20794 |
Date of defense: | 14-Dec-2017 |
Appears in Collections: | TCC - Design |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
MultiplicaUmServiço.pdf | 5.11 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.