Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/42110
ORCID: | http://orcid.org/0009-0003-8667-7679 |
Document type: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Access type: | Acesso Aberto Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States |
Title: | Promoção do crescimento de cafeeiros por Aspergillus niger sob diferentes formas de adubação fosfatada |
Alternate title (s): | Promotion of coffee plant growth by Aspergillus niger under different forms of phosphate fertilizer |
Author: | Fernandes, Izaura Martins |
First Advisor: | Mendes, Gilberto de Oliveira |
First member of the Committee: | Alves, Juliana Fonseca |
Second member of the Committee: | Rodrigues, Lauanda Gracielle |
Summary: | O P é um nutriente muito importante para as plantas, pois é fundamental para a realização de grandes processos, como transferência de energia da célula, na respiração, fotossíntese, estrutura dos ácidos nucleicos, fosfoproteínas, fosfolipídeos, entre outros. Os solos brasileiros, principalmente da região do cerrado, apresentam limitações à produção agrícola por serem ácidos e possuírem baixa fertilidade natural, principalmente com relação ao fósforo. Uma alternativa natural e sustentável de tornar esse nutriente disponível para as plantas são os microrganismos solubilizadores de fósforo. Além de viabilizar o nutriente, fungos como Aspergillus niger possuem a capacidade de produzir fitormônios e assim promover o crescimento das plantas. O objetivo desse trabalho é avaliar a capacidade do fungo A. niger de promover o crescimento de cafeeiros sob diferentes formas de adubação fosfatada. Foram avaliadas as seguintes variáveis: altura de planta, diâmetro de copa, diâmetro de caule, comprimento de ramos, número de nós e número de ramos. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, em esquema fatorial 3x5. Três formas de inoculação: não inoculada (Ni); muda inoculada (80 a 90 dias após a semeadura) e inoculação pós-plantio. O segundo fator, foi composto por adubações fosfatadas, com quatro fontes de fósforo: Fosfato Natural, (FN); Superfosfato Triplo (TSP); Fosfato Natural + Superfosfato triplo (FN+TSP), Termofosfato (TP) e sem P (SF). A aplicação dos adubos fosfatados foi de forma homogênea, no sulco de plantio, em novembro de 2020. Dos tratamentos inoculados com o fungo Aspergillus niger, o inoculado na muda mostrou ser mais viável que o inoculado pós plantio. Entre as fontes de fósforo utilizadas, a mistura de fosfato natural + superfosfato triplo garantiu maiores taxas de crescimento, em quatro variáveis de seis avaliadas, sendo elas: diâmetro de caule, diâmetro de copa, altura de planta e número de nós face norte. |
Abstract: | P is a very important nutrient for plants, as it is essential for carrying out major processes, such as cell energy transfer, respiration, photosynthesis, structure of nucleic acids, phosphoproteins, phospholipids, among others. Brazilian soils, mainly in the Cerrado region, present limitations to agricultural production because they are acidic and have low natural fertility, especially in relation to phosphorus. A natural and sustainable alternative to making this nutrient available to plants are phosphorus solubilizing microorganisms. In addition to making nutrients viable, fungi such as Aspergillus niger have the ability to produce phytohormones and thus promote plant growth. The objective of this work is to evaluate the ability of the fungus A. niger to promote the growth of coffee trees under different forms of phosphate fertilizer. The following variables were evaluated: plant height, crown diameter, stem diameter, branch length, number of nodes and number of branches. The experimental design was in randomized blocks, in a 3x5 factorial scheme. Three forms of inoculation: non-inoculated (Ni); inoculated seedling (80 to 90 days after sowing) and post-planting inoculation. The second factor was composed of phosphate fertilizers, with four sources of phosphorus: Natural Phosphate, (FN); Triple Superphosphate (TSP); Natural Phosphate + Triple Superphosphate (FN+TSP), Thermophosphate (TP) and without P (SF). The application of phosphate fertilizers was transparent, in the planting furrow, in November 2020. Of the treatments inoculated with the fungus Aspergillus niger, the one inoculated in the seedling proved to be more viable than the one inoculated after planting. Among the phosphorus sources used, the mixture of natural phosphate + triple superphosphate guaranteed higher growth rates, in four variables out of six evaluated, namely: stem diameter, crown diameter, plant height and number of nodes facing north. |
Keywords: | Fitormônios Fosfato Inoculante Bioinsumo |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Quote: | FERNANDES, Izaura Martins. Promoção do crescimento de cafeeiros por Aspergillus niger sob diferentes formas de adubação fosfatada. 2024. 23 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) - Universidade Federal de Uberlândia, Monte Carmelo, 2024 |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/42110 |
Date of defense: | 25-Apr-2024 |
Appears in Collections: | TCC - Agronomia (Monte Carmelo) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
PromoçãoCrescimentoCafeeiros.pdf | 1.42 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License