Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/37506
ORCID:  http://orcid.org/0009-0005-1504-2144
Document type: Trabalho de Conclusão de Curso
Access type: Acesso Aberto
Title: Fonte de luz no cultivo in vitro de manjericão (Ocimum basilicum L.)
Alternate title (s): The colour light source in the basil (Ocimum basilicum L.) in vitro development.
Author: Bissiato, Natália Verônica
First Advisor: Luz, José Magno Queiroz
First coorientator: Oliveira, Rayssa Camargo de
First member of the Committee: Oliveira, Rayssa Camargo de
Second member of the Committee: Vieira, Muza do Carmo
Summary: O manjericão inclui-se em um grupo de plantas medicinais e aromáticas de grande importância econômica, por sua qualidade e composição do óleo essencial que produz. O uso de técnicas de micropropagação em plantas aromáticas e medicinais é interessante, em virtude de uma produção uniforme e em larga escala. Em vista disso, o presente trabalho tem como objetivo avaliar o cultivo in vitro das cultivares de Ocimum basilicum L. Grecco a palla, Limoncino e Cinnamon sob distintas fontes luminosas: LED azul e LED Growlux. Os experimentos foram conduzidos no Laboratório de Biotecnologia da Universidade Federal de Uberlândia-MG. As características avaliadas foram: número de folha e broto, tamanho de broto e raiz principal, massa fresca e índices de clorofila total. Verificou-se que a produção de folhas e massa fresca das cultivares Grecco a palla, Cinnamon e Limoncino, sob cultivo in vitro, com lâmpadas LEDs Growlux, mostraram- se mais eficiente no desenvolvimento das plântulas.
Abstract: Basil is found in a group of medicinal and aromatic plants of great economic importance, due to its quality and composition of its essential oil. Micropropagation techniques in aromatic and medicinal plants is interesting, due to uniform and large-scale production. Therefore, the present work aims to evaluate the in vitro cultivation of the cultivars of Ocimum basilicum L. Grecco a palla, Limoncino and Cinnamon under different light sources: Blue LED and Growlux LED. The experiments were conducted at the Biotechnology Laboratory of the Federal University of Uberlândia-MG. The evaluated characteristics were: leafs and shoots number, shoots and taproot size, fresh mass and total chlorophyll indices. We found that the production of leaves and fresh mass of the Grecco a palla, Cinnamon and Limoncino cultivars, under in vitro cultivation, with Growlux LED lamps, showed the best results in the seedlings development.
Keywords: Cultivo in vitro
In vitro culture
Microprapagação
Micropropagation
Lâmpadas LED
LED lamps
Cultivares
Cultivars
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Quote: BISSIATO, Natália Verônica. Fonte de luz no cultivo in vitro de manjericão (Ocimum basilicum). 2023. 27 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2023.
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/37506
Date of defense: 6-Feb-2023
Appears in Collections:TCC - Agronomia (Uberlândia)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FonteLuzCultivo.pdfTCC575.07 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.