Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/32491
Document type: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Ecologia alimentar de Sotalia guianensis em um complexo estuarino no litoral do estado do Paraná |
Author: | Godoi, Leonardo Assunção Patrocínio |
First Advisor: | Del Claro, Kleber |
First coorientator: | Domit, Camila |
First member of the Committee: | Lima, Larissa Alves de |
Second member of the Committee: | Queiroga, Drielly |
Summary: | A compreensão da ecologia alimentar de cetáceos é uma etapa fundamental na preservação desses mamíferos marinhos. Os cetáceos tem uma função importantíssima, pois são um dos principais influenciadores da dinâmica populacional de presas no ecossistema marinho, principalmente litorâneo, por estarem no topo de cadeia trófica. O Boto-Cinza (Sotalia guianensis) é uma espécie de golfinho endêmico do oceano Atlântico sul ocidental e está ameaçado de extinção. Por serem animais que acumulam contaminantes ambientais em seus corpos, o estudo de sua dieta é de extrema importância para obter informações sobre a qualidade ambiental do oceano, a fim de conservar sua biodiversidade. O presente estudo investigou os hábitos alimentares da espécie no litoral paranaense, coletando as informações em campo por acompanhamento visual, juntamente com necropsias que foram realizadas no Centro de Reabilitação, Despetrolização e Análise de Saúde de Fauna Marinha (CreD) do Centro dos Estudos do Mar da UFPR (CEM-UFPR). Durante o processo de identificação dos itens alimentares, foram relatados para a ecologia alimentar da população de boto-cinza residente do litoral paranaense: 20 teleósteos, com a família Sciaenidae sendo predominante com oito espécies, quatro cefalópodes com três espécies da família Loliginidae e apenas um crustáceo da família Penaeidae. Por tanto o habito oportunista e generalista amplifica a variedade de sua dieta, no entanto os espécimes analisados tem sua preferência por peixes teleósteos caracterizando-o como uma espécie ictiófaga, mas frequentemente são encontrados cefalópodes e crustáceos em menor quantidade. |
Abstract: | Understanding the feeding ecology of cetaceans is a fundamental step in the preservation of these marine mammals. Cetaceans play an extremely important role, as they are one of the main influencers of prey population dynamics in the marine ecosystem, mainly coastal, as they are at the top of the trophic chain. The Guiana dolphin (Sotalia guianensis) is a species of dolphin endemic to the Western South Atlantic Ocean and is threatened with extinction. Because they are animals that accumulate environmental contaminants in their bodies, the study of their diet is extremely important to obtain information about the environmental quality of the ocean, in order to conserve its biodiversity. The present study investigated the eating habits of the species on the coast of Paraná, collecting information in the field by visual monitoring, together with necropsies that were performed at the Marine Fauna Rehabilitation, Depetrolization and Health Analysis Center (CreD) of the Center for Marine Studies from UFPR (CEM-UFPR). During the process of identifying food items, they were reported for the food ecology of the Guiana dolphin population living on the coast of Paraná; 20 teleosts, with the Sciaenidae family being predominant with eight species, four cephalopods with three species of the Loliginidae family and only one crustacean from the Penaeidae family. Therefore, the opportunistic and generalist habit amplifies the variety of their diet, however the analyzed specimens have their preference for teleost fish, characterizing it as an ichthyophagous species, but less frequent cephalopods and crustaceans are found. |
Keywords: | Cetáceo Cetacean Dieta Diet Conservação Conservation Forrageio Foraging |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Quote: | GODOI, Leonardo Assunção Patrocínio. Ecologia alimentar de Sotalia guianensis em um complexo estuarino no litoral do estado do Paraná. 2021. 32 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Ciências Biológicas) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2021. |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/32491 |
Date of defense: | 19-May-2021 |
Appears in Collections: | TCC - Ciências Biológicas (Uberlândia) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
EcologiaAlimentarSotalia.pdf | 1.07 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.