Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/31358
ORCID:  http://orcid.org/0000-0001-9957-2583
Document type: Trabalho de Conclusão de Residência
Access type: Acesso Aberto
Embargo Date: 2023-03-02
Title: Quadro clínico, estado nutricional e consumo alimentar de pacientes com doença da urina de xarope de bordo: relatos de casos
Alternate title (s): Clinical picture, nutritional status and food consumption of patients with maple syrup urine disease: case reports
Author: Paulino, Pollyana
First Advisor: Pena, Geórgia das Graças
First member of the Committee: Pena, Geórgia das Graças
Second member of the Committee: Oliveira, Fabiana Sodré de
Summary: A Doença da Urina de Xarope de Bordo (DXB) ou Leucinose é um erro inato do metabolismo ocasionado pela deficiência enzimática no complexo da desidrogenase dos alpha-cetoácidos de cadeia ramificada, levando ao acúmulo dos aminoácidos de cadeia ramificada (AACR), que são tóxicos ao organismo em altas concentrações. Parte do tratamento se baseia no controle dietético e redução da ingestão dos AACR. Objetivos: Descrever o quadro clínico, avaliar o estado nutricional e o consumo alimentar de dois pacientes com DXB. Métodos: Foram selecionados dois pacientes com diagnóstico da DXB, com os quais foram realizados entrevista, avaliação nutricional, análise de composição corporal e avaliação do consumo alimentar (questionário de frequência alimentar e recordatórios de 24 horas (R24h). A partir do R24h foram calculados os teores de energia, macronutrientes, micronutrientes, AACR e fibras totais consumidos). Para avaliação do quadro clínico foram realizadas consultas nos registros de prontuário. Resultados: Os dois pacientes apresentaram manifestações de atraso do desenvolvimento neuropsicomotor (ADNPM), com deficiência intelectual. Em relação ao estado nutricional, observou-se sobrepeso em um paciente e baixo peso em outro, além de baixa capacidade funcional em ambos. A avaliação dietética identificou um padrão monótono de alimentos; baixa ingestão de energia, proteínas, vitaminas e minerais, além de consumo elevado de AACR por um dos pacientes. Conclusão: Os dois pacientes apresentaram deficiência no desenvolvimento, com deficiência intelectual, alterações no estado nutricional (baixo peso e sobrepeso), baixa capacidade funcional, além de baixa ingestão de energia, de macronutrientes e micronutrientes bem como no consumo alimentar.
Abstract: Maple Syrup Urine Disease (DXB) or Leukinosis is an innate metabolism error caused by enzyme deficiency in the dehydrogenase complex of branched-chain alpha-keto acids, leading to the accumulation of branched-chain amino acids (AACR). These are toxic to the body in high concentrations. Part of the treatment is based on dietary control and reduced intake of AACR. Objectives: To describe the clinical condition, assess the nutritional status and food consumption of two patients with DXB. Methods: Two patients diagnosed with DXB were selected. Interviews, nutritional assessment, body composition analysis and food consumption assessment were carried out (food frequency questionnaire and 24-hour recalls (R24h). From R24h, energy, macronutrients, micronutrients, AACR and fiber contents were calculated total consumed). To assess the clinical condition, consultations were made in the medical records. Results: Both patients had manifestations of Neuropsychomotor Development Delay (NPMDD), with intellectual disability. Regarding nutritional status, overweight was observed in one patient and underweight in another, in addition to low functional capacity in both. The dietary assessment identified a monotonous pattern of food; low intake of energy, proteins, vitamins and minerals, in addition to high consumption of AACR by one of the patients. Conclusion: Both patients had developmental disabilities, with intellectual disabilities, changes in nutritional status (underweight and overweight), low functional capacity, in addition to low energy, macronutrient and micronutrient intake as well as food consumption.
Keywords: Erros Inatos do Metabolismo
Doença da Urina de Xarope de Bordo
Aminoácidos de Cadeia Ramificada
Composição Corporal
Relatos de Casos
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Quote: PAULINO, Pollyana Amaral Braz. Quadro clínico, estado nutricional e consumo alimentar de pacientes com Doença da Urina de Xarope de Bordo: relatos de casos. 2021. 23 f. Trabalho de Conclusão de Residência – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2021.
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/31358
Date of defense: 11-Dec-2020
Appears in Collections:TCR - Ciências da Saúde

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
QuadroClinicoEstado.pdfTCR1.38 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons