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https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/29455
ORCID: | http://orcid.org/0000-0002-2766-3299 |
Document type: | Dissertação |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Seguimento dos pacientes com alergia à proteína do leite de vaca tolerantes aos assados |
Alternate title (s): | Follow-up of patients with allergies to cow's milk protein tolerant to roasts |
Author: | Afonso, Christiane Pereira e Silva |
First Advisor: | Segundo, Gesmar Rodrigues Silva |
First member of the Committee: | Rezende, Érica Rodrigues Mariano de Almeida |
Second member of the Committee: | Vilar, Lisis Karine |
Summary: | Objetivo: Verificar o seguimento de pacientes que adquiriram tolerância ao leite de vaca (LV) assado em relação aos testes alérgicos (IgE específica e SPT LV) e sua evolução para a tolerância ao LV cru, analisar predição desses testes alérgicos em relação a tolerância ao LV cru. Método: Em um hospital universitário foram avaliados de forma retrospectiva, 82 crianças com alergia à proteína do leite de vaca (APLV) mediada por IgE, tolerantes a forma assada, submetido a teste de provocação oral (TPO) com LV cru. Resultados: Vinte e nove participantes (65,9%) apresentaram tolerância ao LV cru, enquanto 15 (34,1%) mantiveram o TPO positivo. A média de idade no grupo de tolerantes foi 37,3 meses (±26,8), enquanto no grupo não tolerante 52,2 meses (±34,0). Houve diferença significativa entre as dosagens de IgE para LV nos grupos tolerantes e não tolerantes ao LV cru tanto no momento do TPO para assados (p 0,0036) como no TPO para LV cru (p 0,0056), assim como para SPT para LV no momento do TPO para LV cru (p<0,0001). Conclusões: Resolução da alergia ao leite está associada aos níveis de IgE específica e diâmetro do SPT para LV. Observamos através das curvas de probabilidade que esses testes alérgicos nos auxiliam em um prognóstico da resolução da alergia e na decisão da indicação ou não do TPO nesse grupo de pacientes. Após 18 meses de ingestão de assados sem tolerância ao LV cru, o estudo sugere tentativa de outras opções de tratamento para a APLV. |
Abstract: | Objective: To verify the follow-up of patients who acquired tolerance to baked cow's milk (CM) in relation to allergic tests (specific IgE and SPT CM) and their evolution to tolerance to raw CM, to analyze the prediction of these allergic tests in relation to tolerance to raw CM. Methods: In a university hospital, were evaluated retrospectively, 82 children with allergy to cow's milk protein (CMPA) IgE mediated, retrospectively evaluated, tolerant to baked form, submitted to a raw CM oral food challenge (OFC) were enrolled. Results: Twenty-nine of patients (65.9%) showed tolerance during OFC for raw CM, while 15 (34.1%) continued positive. The average age of group who reached tolerance was 37.38 months (± 26.84), while in the non-tolerant group was 52.27 months (± 34.07). There was a significant difference between the CM specific IgE dosages between these groups in the initial OFC for baked (p:0.0036) and during OFC for raw CM (p:0.0056). Similarly, CM SPT during OFC for raw CM (p<0.0001) was significant. Conclusions: The resolution of milk allergy is associated with specific IgE levels and SPT diameter for CM. We observed through the probability curves that these allergic tests help us in predicting the resolution of the allergy and in deciding whether or not to indicate TPO in this group of patients. After 18 months of eating baked without tolerance to raw CM, the study suggests trying other treatment options for CMPA. |
Keywords: | Hipersensibilidade alimentar Hipersensibilidade a leite Imunoglobulina E Food Hypersensitivity Milk Hypersensitivity Immunoglobulin E |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Program: | Programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde |
Quote: | AFONSO, Christiane Pereira e Silva. Seguimento dos pacientes com alergia à proteína do leite de vaca tolerantes aos assados. 2020. 38 f. Dissertação (Mestrado em Ciências da Saúde) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2020. DOI http://doi.org/10.14393/ufu.di.2020.387. |
Document identifier: | http://doi.org/10.14393/ufu.di.2020.387 |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/29455 |
Date of defense: | 29-Apr-2020 |
Appears in Collections: | DISSERTAÇÃO - Ciências da Saúde |
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