Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24261
Document type: Trabalho de Conclusão de Residência
Access type: Acesso Aberto
Title: Qualidade nutricional de dietas enterais artesanais prescritas em um hospital universitário público
Alternate title (s): Nutritional quality of homemade enteral prescribed in a public university hospital
Author: Reis, Cristiane do Carmo Martins
First Advisor: Barbosa, Marina Rodrigues
First coorientator: Tássi, Érika
First member of the Committee: Souza, Daniela Nogueira Prado de
Second member of the Committee: Balieiro, Laura Cristina Tibeletti
Summary: Objetivo: Realizar análise físico-química das principais refeições da dieta enteral artesanal prescrita na alta hospitalar pela equipe do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Uberlândia (HC-UFU) antes e após filtração. Material e métodos: As cinco amostras de preparações com diferentes composições de alimentos foram submetidas à análise física (fluidez) e à análise química (energia, umidade, cinzas, lipídeos, proteínas, fibras totais e carboidratos) antes e após o processo de filtração. Resultados: As amostras filtradas apresentaram adequada fluidez, enquanto as não filtradas,somente em bolus por gastrostomia, foram 100% adequadas. A composição centesimal mostrou se inferior ao estimado para energia e macronutrientes, sendo que somente as fibras apresentaram valores superiores. Conclusão: As amostras não filtradas apresentaram uma maior quantidade de macronutrientes e energia em relação à filtrada. É necessário a adequação de energia e macronutrientes analisados, com a finalidade de melhorar a qualidade da terapia nutricional enteral domiciliar.
Abstract: Objective: perform physical-chemical analysis of the main meals of the enteral diet prescribed for hospital discharge by the team of the Univerty Hospital of Federal University of Uberlândia (HC-UFU) before and after filtration. Material and methods: The five samples of preparations with different food composition were submitted to physical analysis (fluidity) and chemical analysis (energy, moisture, ashes, lipids, proteins and total fibers) before and after the filtration process. Results: The filtered samples presented adequate fluidity, while those unfiltered were 100% adequate only by gastrostomy boluses. The centesimal composition was lower than that estimated for energy and macronutrients, and only the fibers presented higher values. Conclusion: The unfiltered samples had a higher amount of macronutrients and energy in relation to the filtered. It is necessary to adequacy of energy and macronutrients as showed in the results, in order to improve the quality of home enteral nutritional therapy.
Keywords: Nutrição enteral
Alimentos formulados
Análise química
Enteral nutrition
Formulated food
Chemical analysis
Area (s) of CNPq: CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Uberlândia
Quote: REIS, Cristiane do Carmo Martins. Qualidade nutricional de dietas enterais artesanais prescritas em um hospital universitário público. 2018. 19 f. Trabalho de Conclusão de Residência (Nutrição Clínica)- Universidade Federal de Uberlândia., 2018.
URI: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24261
Date of defense: 14-Dec-2018
Appears in Collections:TCR - Ciências da Saúde

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
QualidadeNutricionalDietas.pdf1.01 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.