Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/13047
Document type: | Dissertação |
Access type: | Acesso Aberto |
Title: | Produção animal, valor nutricional e aspectos morfológicos de braquiárias |
Alternate title (s): | Animal production, nutritional value and morphological aspects of brachiaria grasses |
Author: | Faria Filho, Edmir Marques |
First Advisor: | Benedetti, Edmundo |
First member of the Committee: | Santos, Ricarda Maria dos |
Second member of the Committee: | Barbero, Leandro Martins |
Third member of the Committee: | Rosa, Beneval |
Summary: | Com a intensificação do setor agropecuário, aumenta a necessidade do desenvolvimento de novas cultivares de forrageiras tropicais, que apresentam melhor capacidade produtiva, qualidade nutricional e que se adaptem às condições edafo-climáticas brasileiras. O propósito deste estudo foi avaliar a produção animal, o valor nutricional e os aspectos morfológicos das gramíneas forrageiras Brachiaria híbrida cv. Mulato II e Brachiaria brizantha cv. Piatã. O experimento foi conduzido na Fazenda Capim Branco da Universidade Federal de Uberlândia. O delineamento experimental utilizado para avaliação foi em blocos casualizados (DBC); para a avaliação das forrageiras utilizou-se esquema de parcela subdividida no tempo e para isto admitiu-se dois tratamentos: a cultivar Mulato II e a cultivar Piatã. Avaliaram-se densidade de perfilhos, proporção de folha, colmo e material morto, proteína bruta (PB), fibra de detergente neutro (FDN), fibra de detergente ácido (FDA), teor de lignina, degradabilidade in vitro da matéria seca (DIVMS), ganho de peso e taxa de lotação. A cultivar Mulato II obteve maior (p<0,05) densidade de perfilhos e relação folha: colmo em relação a cultivar Piatã. Em relação a FDA, FDN e o teor de lignina, a cultivar Piatã foi significativamente (p<0,05) superior a cultivar Mulato II. Quanto ao teor de PB e DIVMS a cultivar Mulato II mostrou superioridade (p<0,05) comparada a cultivar Piatã. Não houve diferença significativa (p>0,05) entre as cultivares em relação à taxa de lotação média, porém, o ganho de peso vivo foi maior (p<0,05) em animais, que foram submetidos à cultivar Mulato II. |
Abstract: | With the intensification of the agricultural sector, the need to develop new cultivars of tropical forage increases, which have better yield capacity and nutritional quality that suits Brazil s soil and climate conditions. The purpose of this study was to evaluate livestock, nutritional and morphological aspects of the Brachiaria hybrid cv. Mulato II and Brachiaria brizantha cv. Piata. The experiment was conducted on the Capim Branco Farm in Uberlândia Federal University. The experimental design used for the evaluation was done in randomized blocks (DRB). For the forages evaluation it was used a split-plot in time system. It was admitted two treatments - the cultivar Mulato II and Piata. We have evaluated the tiller density, leaf proportion, stem and dead material, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), lignin content, in vitro degradability of dry matter (IVDDM), weight gain and average grazing pressure. The Cultivar Mulato II had greater (p<0.05) tiller density and leaf: stem in relation to Piata. Regarding the FDA, FDN and lignin content, the Piata was significantly (p<0.05) superior than cultivar Mulato II. As for the PB content and DIVMS, the Cultivar Mulato II showed superiority (p<0.05) compared to Piata. There was no significant difference (p>0.05) among cultivars in relation to the average grazing pressure, however, the weight gain was higher (p<0.05) to the animals that underwent the cultivar Mulato II. |
Keywords: | Agrostologia Bromatologia Digestibilidade Forragicultura Híbrido Agrostology Bromatology Digestibility Forage Hybrid Gramínea Plantas forrageiras Alimentos - Análise Produção animal |
Area (s) of CNPq: | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA |
Language: | por |
Country: | BR |
Publisher: | Universidade Federal de Uberlândia |
Institution Acronym: | UFU |
Department: | Ciências Agrárias |
Program: | Programa de Pós-graduação em Ciências Veterinárias |
Quote: | FARIA FILHO, Edmir Marques. Animal production, nutritional value and morphological aspects of brachiaria grasses. 2012. 54 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2012. DOI https://doi.org/10.14393/ufu.di.2012.368 |
Document identifier: | https://doi.org/10.14393/ufu.di.2012.368 |
URI: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/13047 |
Date of defense: | 16-Aug-2012 |
Appears in Collections: | DISSERTAÇÃO - Ciências Veterinárias |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
EdmirMarques.pdf | 1.25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.