Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24231
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Verzola, Marco Aurélio | - |
dc.date.accessioned | 2019-02-08T12:14:10Z | - |
dc.date.available | 2019-02-08T12:14:10Z | - |
dc.date.issued | 2018-11-30 | - |
dc.identifier.citation | VERZOLA, Marco Aurélio. Destinação de leite e laticínios residuários. 2018. 42 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2018. | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24231 | - |
dc.description.abstract | The dairy industry has great importance not only in the Brazilian scenario but also in other countries, aiming the supply of products of high nutritional value and the generation of employment and income. Milk is the base for many dairy products like cheese, yogurt, butter, among others, and it is a product rich in proteins, sugars and minerals, a source of nutrition for humans and other animals. However, all these types of products suffer deterioration over time and can become residue, causing disease and/or other economic and environmental damages, if not properly disposed of. This research aims to show the recommended destinations of these residues besides analyzing the industrial practice. It is discussed the laws about residue destination and instruments for environmental management of these substances. It emphasizes the importance of the concept of Environmental Management System which establishes a hierarchy of behavior, in the following descending order of priority: No Generation, Reduction, Reuse, Recycling and Treatment/Final Disposal of Residues. Besides the kind of destination/technologies used in industrial activity of milk and dairy industry, the procedures adopted by the supervisory department are presented in this research. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Uberlândia | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Gestão Ambiental | pt_BR |
dc.subject | Laticínios Deteriorados | pt_BR |
dc.subject | Destinação de resíduos lácteos | pt_BR |
dc.subject | Environmental management | pt_BR |
dc.subject | Deteriorated dairy products | pt_BR |
dc.subject | Destination of dairy residue | pt_BR |
dc.title | Destinação de leite e laticínios residuários | pt_BR |
dc.type | Trabalho de Conclusão de Curso | pt_BR |
dc.contributor.advisor1 | Burjaili, Mauro Marques | - |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/3474851434346774 | pt_BR |
dc.contributor.referee1 | Coelho, Márcia Gonçalves de | - |
dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/7865174049177608 | pt_BR |
dc.contributor.referee2 | Ribeiro Junior, Moilton Franco | - |
dc.contributor.referee2Lattes | http://lattes.cnpq.br/2547992760033797 | pt_BR |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/5731427543078859 | pt_BR |
dc.description.degreename | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) | pt_BR |
dc.description.resumo | A indústria de laticínios é de grande importância não só no cenário brasileiro, como também no de outros países, tendo em vista o suprimento de produtos de alto valor nutricional e a geração de emprego e renda. O leite, base de numerosos produtos lácteos como o queijo, iogurte, manteiga, entre outros, é um produto rico em proteínas, açúcares e sais minerais, fonte de nutrição para o ser humano e outros animais. No entanto, todos esses tipos de produtos sofrem deterioração com o decorrer do tempo e podem se tornar resíduos, causando doenças e/ou grandes prejuízos econômicos e ambientais, caso não sejam adequadamente descartados. Este trabalho tem como objetivo abordar as destinações recomendadas desses resíduos e as realizadas na prática industrial. Tratam-se das legislações sobre destinações e instrumentos de gestão ambiental desses resíduos. Ressalta-se a importância do conceito do Sistema de Gestão Ambiental (SGA) que estabelece uma hierarquia de condutas, com a seguinte ordem decrescente de prioridade: Não Geração, Redução, Reaproveitamento, Reciclagem e Tratamento/Disposição final dos resíduos. Além de destinações/tecnologias empregadas na atividade industrial do ramo de leite e laticínios, os procedimentos adotados por órgãos de fiscalização são apresentados nesta pesquisa. | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.course | Engenharia Química | pt_BR |
dc.sizeorduration | 42 | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::ENGENHARIAS | pt_BR |
Appears in Collections: | TCC - Engenharia Química |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
DestinaçãoLeiteLaticínios.pdf | 1.67 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.