Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/15749
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorMario, Justino Luiz-
dc.date.accessioned2016-06-22T18:43:28Z-
dc.date.available2014-12-10-
dc.date.available2016-06-22T18:43:28Z-
dc.date.issued2010-02-25-
dc.identifier.citationMARIO, Justino Luiz. Reação de híbridos de milho à podridão dos grãos causada por Stenocarpella macrospora e Stenocarpella maydis, em diferentes ambientes do Brasil. 2010. 63 f. Tese (Doutorado em Ciências Biológicas) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2010.por
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufu.br/handle/123456789/15749-
dc.description.abstractThis work evaluated the reaction of 140 corn hybrids from double-haploid inbred derived from a crossing of a resistant inbred line with and susceptible inbred line. Being that, crossed with a conventional susceptible line which were inoculated with Stenocarpella maydis and Stenocarpella macrospora .The hybrids were assessed in three locations in the Miner Triangle and three locations in Southern Brazil to evaluate the difference of hybrids reaction to S. macrospora and S. maydis. Two analysis were performed, one of the three locations in the Miner Triangle and one of the three locations in the South for the separation of five resistant hybrids, five average resistance and five susceptible to rot grain for the two locations. About the incidence of rot grain obtained from the hybrids, the quantification of S. macrospora, S.maydis and other fungi were done in the laboratory for the Miner Triangle and South of Brazil. In a joint analysis in the Miner Triangle it was found a frequency of 60% S. macrospora, 10% S.maydis and 30% other fungi. And in a joint analysis of South Brazil found 20% S. macrospora, 11% S.maydis and 69% of other fungi. The pathogen hybrid interaction showed the prevalence of S. macrospora in incidence of infected grains, with 60% in the Miner Triangle and 20% in the South, against S. maydis with 10% in the Miner Triangle and 11% in south of Brazil. These results showed that there were differences between the two places regarding the rotten grain caused by S. macrospora and S. maydis. Thus, positioning breeding programs in the pathosystem Stenocarpella-corn.eng
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Uberlândiapor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectHíbridospor
dc.subjectStenocarpellapor
dc.subjectGrãos ardidospor
dc.subjectDuplo-haplóidepor
dc.subjectHybridseng
dc.subjectDamage grainseng
dc.subjectDouble-haploidseng
dc.subjectMilho - doenças e pragaspor
dc.subjectMilho - resistência a doenças e pragaspor
dc.titleReação de híbridos de milho à podridão dos grãos causada por Stenocarpella macrospora e Stenocarpella maydis, em diferentes ambientes do Brasilpor
dc.typeTesepor
dc.contributor.advisor1Juliatti, Fernando Cezar-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787141T6por
dc.contributor.referee1Penna, Julio Cesar Viglioni-
dc.contributor.referee1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787416P8por
dc.contributor.referee2Pinho, Renzo Garcia Von-
dc.contributor.referee2Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4785072J2por
dc.contributor.referee3Jaccoud Filho, David de Souza-
dc.contributor.referee3Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4786438E1por
dc.contributor.referee4Reis, Erlei Melo-
dc.contributor.referee4Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4783744A7por
dc.description.degreenameDoutor em Genética e Bioquímicapor
dc.description.resumoNeste trabalho, avaliou-se a reação de 140 híbridos de milho provenientes de uma linhagem duplo-haplóide derivada do cruzamento, entre uma linhagem resistente e uma linhagem suscetível, cruzada com uma linhagem convencional suscetível. Os híbridos quais foram inoculados com Stenocarpella maydis (Berkeley) Sacc e Stenocarpella macrospora (Earle) sendo avaliados em três locais no Triângulo Mineiro e Três locais no Sul do Brasil. O objetivo foi identificar genótipos resistentes à S. macrospora e S. maydis e a sua quantificação nas duas regiões. Efetuou-se duas análises conjuntas, uma com os três locais do Triângulo Mineiro e outra com três locais do Sul verificar a reação dos híbridos quanto a resistência à grãos ardidos. Na incidência de grãos ardidos obtidos dos híbridos, realizou-se a quantificação de S. macrospora, S. maydis e outros fungos, para o Triângulo Mineiro e Sul. Na análise conjunta do Triângulo Mineiro ocorreu uma freqüência de 60% de S. macrospora, 10% de S. maydis e 30% de outros fungos. A análise conjunta dos dados do Sul obteve-se 20% de S.macrospora, 11% de S.maydis e 69% de outros fungos. A interação híbrido patógeno mostrou a prevalência da S. macrospora na incidência dos grãos infectados, com 60% no Triângulo Mineiro e de 20% no Sul e S. maydis com 10% no Triângulo Mineiro e 11% no Sul do Brasil. Esses resultados mostram que existem diferenças entre os dois locais, quanto à reação à podridão de grãos de milho causado por S. macrospora e S. maydis. Com isso pode-se direcionar os programas de melhoramento no patossistema Stenocarpella-milho.por
dc.publisher.countryBRpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-graduação em Genética e Bioquímicapor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::GENETICApor
dc.publisher.departmentCiências Biológicaspor
dc.publisher.initialsUFUpor
dc.orcid.putcode81763409-
Appears in Collections:TESE - Genética e Bioquímica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ReacaoHibridosMilho.pdf1.48 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.